Скільки коштує тазик олів'є в листопаді 2017 року
Опубликованно 12.03.2018 16:50
Перший сніг у столиці відразу нагадав про наближення Нового року. Враховуючи, як сильно зросли в цьому році роздрібні ціни на більшість продуктів, журналісти вирішив підрахувати, у що обійдеться самий популярний салат на новорічному столі. Зрозуміло, до кінця року ціни можуть ще підрости, але, з іншого боку, перед святами завжди можна купити якісь продукти за акційною ціною, пише UBR.
Безумовно, відрізняються рецепти, якість і кількість інгредієнтів, а тому даний розрахунок можна вважати лише приблизними орієнтиром.
Ковбаса б'є по ціннику
При офіційному зростання цін з початку року на 11,5%, вартість салату зросла майже на 25%. Приготувати 2 кг олів'є (у розрахунку на 8 порцій) в кінці листопада 2017-го обійдеться в 98,58 грн (див. таблицю).
У грудні 2016-го (тобто, фактично, до початку 2017 року), згідно з підрахунками Асоціації постачальників торговельних мереж, такий же салат з вареною ковбасою обходився в 76,88 грн, якщо скупатися в гіпермаркетах Fozzy, або 78,91 грн – в Ашані.
Поки в асоціації не робили своїх розрахунків, але, як зазначає директор Української Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко, вже зараз можна з упевненістю говорити про те, що новорічний салат буде дорожче, в першу чергу, із-за сильного подорожчання всіх видів м'яса і м'ясопродуктів (приблизно на третину).
А разом з ними, відповідно зросли в ціні і варені ковбаси, особливо вищого сорту. Саме таку ковбасу, далеко не найдорожчу (елітна продукція коштує 160-320 грн/кг), ми і використовували в розрахунках.
“Зараз, за помахом “чарівної палички“ прем'єр-міністра в жовтні трохи подешевшали м'ясні продукти, зокрема яловичина і курятина в тушках. Але в будь-якому випадку ціни залишаються досить високими“, - розповів Олексій Дорошенко.
Трохи дешевше вийде салат з курячим філе, яке зараз стоїть в супермаркетах приблизно 83 грн/кг. Як заявляла керівник відділу по роботі з інвесторами та ЗМІ агрохолдингу “Миронівський хлібопродукт“ Анастасія Соботюк, за рахунок зростання собівартості продукції, м'ясо птиці за 8 місяців 2017 року зросло в ціні на 17%.
Економимо на овочах
На відміну від м'яса, в цьому році овочі для салату трохи дешевше, завдяки тому, що холоди запізнюються і овочі можна зберігати непристосованих до зими складах.
“Ціни на овочі в опті продовжують знижуватися, хоча в роздробі це не так помітно, в межах 20-30 копійок на кілограмі. Але як тільки вдарять морози - картина різко зміниться“, - упевнені в Асоціації постачальників торговельних мереж.
Хоча, якщо порівнювати з минулим роком, то ціни на овочі в 2017 році стартували з рівня на 30% вище торішнього, але за рахунок поточного зниження за підсумками року вони можуть виявитися вище лише на 20-25%.
З вересня швидко стали дорожчати курячі яйця. І до кінця року, за прогнозом директора асоціації “Союз птахівників України“ Сергія Карпенка, вони зростуть ще на 7-8%, тобто до 27-29 грн за десяток.
Вартість яєць також впливає на ціну майонезу, хоча тут не простежується пряма залежність. Бакалійні товари (особливо консерви тривалого зберігання, такі як мариновані огірки, дорожчають найповільніше - максимум на індекс інфляції, який за підсумками року, як вважають в НБУ, складе 12,2%.
Так що не дивно, що за даними соцопитування, проведеного в жовтні-листопаді поточного року відразу кількома дослідницькими центрами, зростання цін турбує 37% українців і приблизно стільки ж (36%) низький рівень зарплат.Скільки коштує тазик олів'є в листопаді 2017 року
кг (шт)
Ціна/кг (шт)
Ціна, грн
Ковбаса варена в/с
0,4
113,56
45,42
Яйця I-II категорії, шт.
3
2,6
7,80
Картопля
0,4
5,80
2,32
Морква
0,2
6,50
1,30
Цибуля
0,2
5,00
1,00
Огірки мариновані
0,2
54,90
10,98
Майонез
0,3
48,40
14,52
Горох, ж/б
0,2
15,24
15,24
Загальна сума
2,0
-
98,58
Весь салат
2,0
кг
Порція
250
г
Вартість порції
12,32
грн.
За даними zakaz.ua, kyivopt.com
Нагадаємо, що в лютому в Україні в середньому на 2% піднялися ціни на продукти і напої. Найбільше подорожчала горілка - на 18%.
Категория: Новости